Met de vorming van nieuwe regeringen staat ons land voor cruciale keuzes. Zonder een duidelijke langetermijnstrategie riskeert België achterop te geraken in de energietransitie en sterk afhankelijk te worden van buitenlandse energie.
 
België staat voor een ongekende uitdaging. Tegen 2050 zal de vraag naar elektriciteit bijna verdubbelen door elektrificatie van transport, verwarming en industrie. Hoewel het totale energieverbruik naar verwachting met ongeveer 40 procent zal afnemen, brengt deze verschuiving naar elektriciteit aanzienlijke uitdagingen met zich mee, aangezien de huidige Belgische elektriciteitsproductie niet voldoende is om aan de toekomstige behoefte te voldoen. Voor een succesvolle transitie is er niet alleen een duidelijke visie op de energiemix nodig, maar ook concrete actieplannen van de Vlaamse en federale overheden.

Om de stroomvraag van de toekomst aan te pakken, benadrukt Elia dat België volop moet inzetten op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Toch zal dit alleen niet voldoende zijn om de verwachte stijging in elektriciteitsbehoefte te dekken. Daarom adviseert Elia om ook te kijken naar aanvullende oplossingen, zoals het benutten van buitenlandse offshore windparken en het overwegen van nieuwe nucleaire energie in de energiemix. Deze alternatieven vragen echter aanzienlijke investeringen en vereisen een heldere langetermijnstrategie. Daarbij is het cruciaal dat de overheid een voortrekkersrol speelt en dat er duidelijke keuzes gemaakt worden over de energiemix, met aandacht voor de kosten, technologische onzekerheden en internationale samenwerkingsmogelijkheden. Het vastleggen van deze keuzes in het Federaal Ontwikkelingsplan 2028-2038 is essentieel om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet tijdig wordt versterkt en dat België een stabiele en duurzame energievoorziening kan garanderen.
 
België staat aan de vooravond van een ingrijpende energietransitie. De blauwdruk van Elia biedt alarmerende inzichten over het elektriciteitsverbruik in 2050 dankzij de waardevolle input van experts uit de energiesector en academici. De huidige infrastructuur kan slechts de helft van de elektriciteitsvraag opvangen. Een doordachte langetermijnstrategie over de energiemix en een concreet actieplan moeten nu worden vastgelegd om de energietoekomst van België veilig te stellen. Samenwerking tussen de Vlaamse en federale regeringen, evenals met internationale partners, is essentieel om deze transitie te realiseren.

Elia publiceert blauwdruk over het Belgische elektriciteitssysteem als opstap naar een langetermijnstrategie voor een duurzaam en competitief energiebeleid richting 2050

Gerelateerd nieuws

Regionale waterstofprojecten geselecteerd als project van Europees belang

27 september, 2022

De groenewaterstofprojecten ELYgator (Air Liquide) en Haddock (Ørsted & Yara) hebben afgelopen week de IPCEI-status ontvangen van de Europese Commissie.

orsted

Informatiemiddag netcongestie en het Zeeuwse bedrijfsleven

18 september, 2023

Samenwerken is cruciaal om efficiënter gebruik te maken van het elektriciteitsnet. 

MAST1

Ørsted en Yara ontwikkelen baanbrekend project voor groene ammoniak productie in Nederland

3 december, 2020

Ørsted en Yara bundelen hun krachten bij de ontwikkeling van een baanbrekend project om groene ammoniak te produceren.

yara