Fluxys Belgium neemt een belangrijke stap in de energietransitie door zijn investeringen te verdubbelen.  Het aanvankelijke budget van 2,9 miljard euro wordt opgetrokken naar bijna 6 miljard euro tegen 2033. Deze forse investering is nodig om de Belgische gas- en waterstofinfrastructuur uit te breiden en de industrie te ondersteunen in de overgang naar hernieuwbare energie.
 
België staat namelijk voor grote uitdagingen. De energietransitie gaat gepaard met hoge energieprijzen en een tekort aan betaalbare hernieuwbare energiebronnen, waardoor de verduurzaming van de industrie in het gedrang komt. Zonder aangepaste infrastructuur voor waterstof en CO₂-afvang lopen we het risico achterop te raken, terwijl andere Europese landen al volop investeren.

Toch kiest Fluxys Belgium ervoor om proactief te handelen. Het bedrijf zal bijna 6 miljard euro investeren in de ontwikkeling van een uitgebreid waterstof- en CO₂-netwerk in België. Dit netwerk zal niet alleen waterstof uit chemische processen en geïmporteerde waterstof transporteren, maar ook bijdragen aan CO₂-afvang en -opslag. Deze infrastructuur is essentieel om de uitstoot van de industrie te verlagen en de overstap naar duurzamere energiebronnen te vergemakkelijken.

De impact van deze investeringen is groot, niet alleen voor de industrie maar ook voor de bredere economie. Fluxys Belgium is al gestart met het verkrijgen van vergunningen voor de aanleg van leidingen in belangrijke industriële regio's, zoals de Gentse en Antwerpse havens. De ontwikkeling van een waterstofas tussen Gent en Antwerpen vormt de eerste stap in een ambitieus project dat moet leiden tot een nationale infrastructuur voor waterstof en CO₂.

Pascal De Buck, CEO van Fluxys, verwacht tegen eind dit jaar of begin volgend jaar een eerste grote investeringsbeslissing te nemen. Tegen 2030 streeft het bedrijf ernaar om een netcapaciteit te hebben die jaarlijks 30 terawattuur waterstof en 30 miljoen ton CO₂ kan transporteren. Deze capaciteit is cruciaal om de Belgische industrie te verduurzamen en het land een leidende rol te geven in de Europese energietransitie.

Met de investering van Fluxys Belgium wordt een belangrijke stap gezet richting een duurzame energievoorziening, wat ook essentieel is voor de industrie in de Schelde-Deltaregio. Samen werken we aan een competitieve, circulaire én duurzame industrie tegen 2050, waarbij infrastructuur, innovatie en samenwerking de sleutel vormen om onze klimaatdoelen te bereiken.

Bron: CEO Fluxys: 'We staan voor miljardeninvesteringen in waterstof en CO₂' | De Tijd

Foto: ©ANTONIN WEBER / HANS LUCAS

Other news

Research into the pipeline network for ammonia from the Zeeland part of North Sea Port

13 March, 2024

Today, March 12, the contract for a feasibility study into an ammonia network from the port to the hinterland in Germany, the Netherlands and Belgium was signed.

ammonia

Dow Benelux presents roadmap towards climate neutrality in 2050

8 June, 2021

The roadmap makes Terneuzen an exemplary location and role model for the company's global transition to achieve the goal of carbon neutrality by 2050. The roadmap has been set up in three phases.

Dow Benelux

Study concludes: North Sea Port well positioned for clean hydrogen hub

18 April, 2022

As part of the Hydrogen Delta programme, SDR has coordinated a feasibility study into the possible hub function of North Sea Port for clean hydrogen (carriers).

SDR