Wanneer koolstofhoudende reststromen uit industrie, afval én biobased bronnen worden teruggewonnen en hergebruikt spreken we van Circulaire koolstof. Het doel hiervan is dat fossiele grondstoffen stapsgewijs vervangen worden door hernieuwbare en circulaire alternatieven. Binnen Smart Delta Resources wordt in samenwerking gebouwd aan gesloten industriële koolstofketens. Daarbij spelen technologieën zoals vergassing en pyrolyse een centrale rol, waarbij koolstof uit afval of biomassa wordt omgezet in nieuwe grondstoffen voor hoogwaardige toepassingen.

Voor de Schelde-Deltaregio, met haar sterke industriële basis en goede logistieke verbindingen, biedt circulaire koolstof grote kansen. De regio beschikt over een brede mix aan reststromen en sectoren, waardoor ketensamenwerking en synergie tussen fossielvrije, gerecyclede en biobased grondstoffen goed tot hun recht komen. Zo kan de regio een voortrekkersrol vervullen in de opschaling van circulaire waardeketens.

Om dit potentieel te benutten, zijn enkele randvoorwaarden essentieel: erkenning van chemische recycling en biobased grondstoffen binnen regelgeving, het wegnemen van beleidsmatige barrières zoals de ‘einde-afvalstatus’, een sluitende businesscase én actieve publiek-private samenwerking. Door te investeren in innovatie, infrastructuur en systeemintegratie kan circulaire koolstof uitgroeien tot een structurele pijler van de duurzame industrie in de regio.